استادکاران شیرازی ذوق هنری در خلق آثار هنری دارند و محصولات زیادی هر ساله به بازارها عرضه می شود و توجه گردشگران را به خود جلب می کند.
البته بسیاری از این صنایع دستی در شهرهای دیگر ایران نیز رایج است. در ادامه نمونه هایی از صنایع دستی این شهر را مشاهده می کنید که می توانید در سفر خود به عنوان سوغات خریداری کنید.
خاتم یکی از ظریف ترین و زیباترین صنایع دستی است. این سوغاتی ارزشمند شیراز از کنار هم قرار دادن قطعات منظم و ظریف چوب با رنگ ها و اشکال مختلف ساخته شده است. در ساخت آثار خاتم از مواد مختلفی مانند عاج، استخوان، چوب و طلا استفاده شده است.
این هنر که قدمتی طولانی دارد بسیار پر زحمت است و نیاز به دقت و حوصله دارد. انواع قلمدان، جعبه های تزئینی، گلدان، قاشق و چنگال، جعبه دستمال کاغذی و ... را می توانید از بازارها و مراکز خرید شیراز خریداری کنید.
یکی دیگر از هنرهای زیبای ایرانی، معرق است که از صنایع دستی حرفه ای است. ظاهرا این هنر از هند به ایران آمده و هنرمندان ایرانی با افزودن ذوق خود این هنر را در سراسر منطقه گسترش داده اند.
این هنر در ابتدا ترکیبی از چوب و فلز بود و به روش مدرن انجام نمی شد. برخلاف هنرمندان هندی که تنها از یک نوع چوب استفاده می کنند، ایرانیان برای ساخت معرق از چوب های مختلف با رنگ های مختلف استفاده می کنند. در بازار شیراز می توانید بهترین نمونه های این آثار هنری را خریداری کنید.
حکاکی روی چوب بر اساس نقشه های دقیق را منبت می گویند. نقوش کنده کاری شده روی چوب در هنر منبت شبیه به پرورش گل است، به همین دلیل نام این هنر از پوشش گیاهی گرفته شده است.
از زمان ثبت میراث جهانی یونسکو، آباده واقع در شمال شیراز، به عنوان شهر منبت با شهرت جهانی به ثبت رسیده است. گردشگران می توانند بسیاری از محصولات منبت را از اینجا خریداری کنند.
مینای زجاجیه (مینا کاری) هنر تزئین فلز با مواد رنگی است. امروزه بیشتر ظروف مسی با این هنر تزئین می شوند.
میناکاری در واقع هنر تزیین ظروف و اجسام فلزی با اکسیدهای فلزی است که با حرارت دادن رنگ خاصی به خود می گیرند. میناکاری یک هنر آزمایشگاهی است که با کمک آتش، طراحی و حکاکی ایجاد می شود. هر فلز رنگ مخصوص به خود را ایجاد می کند. قدمت این هنر به پنج هزار سال پیش برمی گردد و اوج شکوفایی آن در ایران در دوره صفویه بوده است.
شیشه سازی سنتی هنوز در بسیاری از نقاط جهان رایج است و استادان با ترکیب سیلیکات قلیایی و ذوب آن در کوره، شیشه می سازند. مواد مذاب با دست یا قالب یا با دمیدن روی آن به وجود می آید.
این روش تولید ظروف شیشه ای در ایران سابقه طولانی دارد. در موزه ها می توان رد شیشه های ساخته شده از دوران باستان را مشاهده کرد.
در شهرستان استهبان استان فارس ظروف سرامیکی با کیفیت و تنوع بالایی تولید می شود.
در چند سال گذشته استهبان به عنوان منطقه ویژه تولید سفال های سرامیکی انتخاب شده است. سفال سرامیک استهبان به عنوان بخشی از میراث معنوی استان فارس به ثبت رسیده است. در شیراز می توانید این محصولات سرامیکی را از فروشگاه های سوغاتی خریداری کنید.
گلیم، جاجیم و فرش ایرانی از قالیهای سنتی ایرانی با طرحها و نقشهای خاص هستند.
قالیچه های کوچکی که از الیاف پنبه یا پشم ساخته می شود را گبه می گویند. گبه، قالیچه ای سنتی که در گذشته تنها دستباف عشایر قشقایی بود، امروزه به سوغات شیراز تبدیل شده است. شیراز در سال های اخیر به عنوان شهر جهانی گبه معرفی شده است. تنوع رنگ و طرح گبه را با دکوراسیون منزل مدرن و سنتی سازگار کرده است. یکی از تفاوت های گبه و گلیم این است که گبه نرم تر است.
رایج ترین نقش های گبه ها عبارتند از: نقش های درخت، شیر، خشتی، خطوط زیگزاگ یا موازی و لوزی های ساده و بزرگ.