راهی نیست که یک پارسی نام شیراز را بشنود و فوراً به فکر حافظ نباشد. برای ایرانیان حافظ فقط یک شاعر نیست، و شعر های او بیانگر عشق و هنر و زیبایی درون است. حافظ جزء جدانشدنی هر جشن و مراسم ایرانی مانند نوروز و شب یلدا است. او یکی از نابغه های شعر همه دوران است که گوته شاعر بزرگ آلمانی آرزو داشت یکی از شاگردان او باشد. احتمال پیدا نشدن کتاب حافظ در هیچ خانه فارسی صفر است. حافظ شیرازی در میان ایرانیان محبوب است و هرکسی از کودک گرفته تا سالمند از خواندن اشعار هوشمندانه، زیبا و پرمعنای او لذت می برد. همه ساله در 22 مهرماه، مردم در روز ملی حافظ در کنار مزار حافظیه به او احترام می گذارند.
در سال 792 هجری قمری، 65 سال پس از مرگ حافظ، بنای کوچک گنبدی مانند با حوضی بزرگ در کنار قبر او در گلدشت مصلی به دستور بابر بن بایسونکور، فرماندار تیموری شیراز، ساخته شد. این مکان در آن زمان یکی از قبرستان های شیراز بوده و در اشعار حافظ بارها از باغ گلدشت مصلی یاد شده است. زمین اولیه ای که آرامگاه حافظ در آن است بیش از دو هکتار وسعت داشته است.
پس از آن در عهد صفویه و افشاریان این بقعه دو بار مرمت شد. یک بار به دستور شاه عباس و سالها بعد به دستور نادرشاه افشار. کریم خان زند، والی عادل شیراز، ضریح فلزی جدیدی ساخت که این غزل حافظ بر روی آن حک شده بود:
به امید اتحاد، زندگی من، من تسلیم می شوم
من به عنوان یک پرنده بهشتی در این تله دنیوی خواهم پرید.
پس از چندین نوسازی، تخریب و ساخت و ساز در طول تاریخ، سرانجام بنای کوشک فعلی در سال 1935 میلادی ساخته شد که توسط معمار و باستان شناس سرشناس فرانسوی، آندره گدار، با استفاده از عناصر معماری زندیه طراحی شده است.
آرامگاه حافظ در جنوب دروازه قرآن قرار دارد و مجموعه ای از بناهاست. این منطقه یکی از شلوغ ترین نقاط شیراز است. آرامگاه از خیابان اصلی پنهان است: نمادی از زندان برای افکار عرفانی حافظ در دنیای مدرن. نمادهای دیگری که در این مجموعه می توانید پیدا کنید عبارتند از: قسمت جنوبی حافظیه نماد عالم مادی است، باید از این قسمت عبور کنید و به سمت آسمان ها نزدیک شوید (9 پله به سمت آرامگاه که تعداد آسمان های ادبیات فارسی را نشان می دهد.) و در نهایت خورشید (خود مقبره) را ببینید. قسمت شمالی مجموعه، عالم آخرت است و هشت ورودی قبر دارد (هشت درب بهشت در اسلام). قسمت بیرونی گنبد نماد آسمان و کلاه ترکی درویشی است. اما قسمت داخلی با کاشی های زیبا به رنگ های آبی فیروزه ای (نماد بهشت)، بنفش قرمز (نماد شراب ابدی)، سیاه و سفید (نماد شب و روز) و قهوه ای تیره (نماد خاک) طراحی شده است.
حوض بزرگی در کنار مقبره وجود دارد که می توانید آرزو کنید و سکه ای در آن بیندازید.
حافظیه درست در قلب شهر قرار دارد، بنابراین جاذبههای بسیار دیگری برای بازدید در این نزدیکی دارید. می توانید با پای پیاده به باغ جهان نما برسید. از دیگر جاذبه های گردشگری که در این نزدیکی قرار دارند می توان به ارگ کریم خان ، مسجد وکیل ، بازار وکیل ، دروازه قرآن و مسجد نصیرالملک (مسجد صورتی) اشاره کرد.
بازدید از حافظیه می تواند انرژی زیادی از شما بگیرد و شما را گرسنه کند. اما نگران نباشید! رستوران های زیادی در این نزدیکی وجود دارد که می توانید از یک غذای خوشمزه ایرانی لذت ببرید. رستوران هفت خوان، رستوران شاندیز، رستوران قوام، رستوران شاه عباسی و رستوران شرزه از جمله این مکان ها هستند.
اگر میخواهید اقامتگاهی در نزدیکی حافظیه پیدا کنید، هتل اطلس، هتل پرسپولیس، هتل رویال شیراز، هتل پارک سعدی، هتل ارگ و هتل پارسه از جمله انتخابهای شما هستند.