کاخ گلستان نمادی عالی از معماری ایرانی از دوره زندیه تا امروز است. چندین ساختمان مختلف در دوره های مختلف به این کاخ اضافه شده است. بنابراین آنچه امروز می بینیم ثمره تصمیمات متفاوتی است که در مورد این مجموعه گرفته شده است. از بین این بناها شمس العماره را برای معرفی شما انتخاب کرده ایم. برای آشنایی با این شاهکار در پاراگراف های بعدی با ما همراه باشید.
شمس العماره که در مجموعه کاخ گلستان در قلب تهران و در نزدیکی بازار بزرگ تهران واقع شده است، یکی از مکان های گردشگری است که حتما باید در لیست بازدید خود قرار دهید. باغ نگارستان ، موزه ملی ایران، موزه جواهرات ملی، کاخ مسعودیه، موزه مقدم و پورتال باغ ملی از دیگر جاذبههای نزدیک که میتوانید از آن ها دیدن کنید، میباشند.
ناصرالدین شاه، چهارمین شاهان قاجار، کسی بود که در سال 1903 دستور ساخت شمس العماره را صادر کرد. از آنجایی که او سفرهای زیادی به کشورهای اروپایی داشت، به نوعی به ساختمان های بلند با کنده کاری هایی که در آنجا دیده بود علاقه داشت. پس تصمیم به ساخت کاخی بلند و چند طبقه گرفت. ساخت شمس العماره 2 سال به طول انجامید و سپس توسط ناصرالدین شاه تأسیس شد.
شمس العماره ساختمانی 5 طبقه است که از بیرون به طور متقارن موازی است. دو برج در سمت چپ و راست ساختمان به اندازهای بلند هستند که منظرهای دلپذیر از اطراف را به نمایش بگذارند. اگرچه کل سازه از معماری اروپایی الهام گرفته شده است، اما همچنان عناصر معماری ایرانی را حفظ کرده است. متقارن بودن آن، کاشی کاری، معماری داخلی، تزئینات و نما از ویژگی های معماری ایرانی است.
هنر تزیینی شمسالعماره شامل آینهکاری زیبا، نقاشیهای خارقالعاده و فاسیا روی دیوارها یا سقفهاست. گفته می شود ساعت ضلع بیرونی ساختمان، اولین ساعت وارداتی به ایران است.
برخی معتقدند این سازه اولین سازه ای بوده که در ساخت آن از فلز استفاده شده است.
ورودی اصلی شمسالعماره در قسمت غربی کاخ گلستان است. طبقه اول تالار VIP یا تالار شاه نشین است که در آن جلسات یا مراسم رسمی برگزار می شد. اتاق های طبقه بالا اتاق هایی هستند که برای تفریحات روزانه و صرف چای یا میان وعده بعد از ظهر استفاده می شدند. به طور کلی از شمس العماره برای اقامت دائم استفاده نمی شده.